Ágyas pálinka

Az ágyas pálinka abban különbözik a „sima” pálinkától, hogy a tiszta, már kész pálinkába aszalt gyümölcsöt áztatnak több hónapon keresztül, így adva át a friss gyümölcsre jellemző íz- és illatalkotókat az alappálinkának. Ha valamilyen érett vagy aszalt gyümölcsöt helyezünk a pálinkába, akkor az kioldja a gyümölcsben lévő aromaanyagokat ill. gyümölcscukrot. A gyümölcscukor a magas alkoholtartalom miatt már nem tud kierjedni, ezért a pálinka édes lesz. Az ilyen eljárással készült terméket ágyas pálinkának nevezzük.
Az ágyas szó onnan ered, hogy a gyümölcs pálinkában való elhelyezését a pálinka ágyazásának hívják: „megágyaztak az üvegben, hogy a pálinkát hosszú időre, puha gyümölcságyra fektethessék”. Ez a fajta pálinka régi, népi hagyományokkal rendelkezik. 
Rendezés:
Az oldal tetejére