Mire jó a pálinka? Miért a pálinka?

Mire jó a pálinka? Miért a pálinka?

Miért pálinka?

A magyarok életének része a bölcsőtől az élet végéig. A néphit szerint mindenre jó. Gyomorbántalmakra, fertőtlenítésre, bánatra, örömre, disznótor elé és közben, megnyugtatja a gyereket, ha ebbe mártott kenyeret adunk neki,(szigorúan nem ajánlott!!) bátrabbá teszi a katonákat a harcmezőn. Mindennek tetejébe még finom is és megfelelő készítés mellett ez hordozza legszebben és őrzi meg legtovább a magyar gyümölcs zamatát. A gyereknek ugyan ma már nem adják, de népszerűsége egyre növekszik.

A pálinkával kapcsolatos legfurább történetet a sport területéről hallottam, ami bizonyítja, hogy a pálinkára gyakran használt kifejezés: a célzóvíz valóban igaz. A régi öttusa versenyeken a lövészet előtt alaposan leitatták a versenyzőket finom magyar pálinkával, hogy ne remegjen a kezük és jobban célozzanak. Ma ez már tilos és nekünk hétköznapi pálinka rajongóknak nincs is rá szükségünk. Nekünk csak finom, a gyümölcsöt legjobban megmutató italok kellenek, amit a mai pálinkafőzdék egyre magasabb minőségben képesek biztosítani. Az elmúlt 2 évtizedben a pálinka reneszánszát éli és nem is alaptalanul. Egyre több főzde van és egyre jobb minőségben dolgoznak, egyre különlegesebb gyümölcsökből főznek pálinkát nekünk. A pálinka magyar ital, annak ellenére, hogy más országban is főznek gyümölcsből italokat a franciák például a hangzatos Calvados névvel illetik almapálinkájukat. A magyar pálinka titka a magyar gyümölcs, amire mi magyarok meglehetősen büszkék vagyunk és nem alaptalanul. A magyar gyümölcs ízeit jobban szeretjük, mint a más országban termettekét és az ebből készült pálinka is jobban esik nekünk. A magyar pálinka-szabályozás lényege pedig épp a gyümölcs. Nem készíthető pálinka névvel olyan ital, amiben külföldről származott gyümölcs található, még ha az sok esetben olcsóbb is lenne. Ez sokszor nehézséget okoz a főzdéknek, de a jó ízért vállalni kell ezeket. Az egyik leghagyományosabb pálinkánkat, a barackot a klímaváltozás már komoly bajba sodorta. Gyakorlattá vált, hogy csak minden második évben van elegendő jó minőségű barack. Általában virágzáskor jönnek fagyok és tönkreteszik a termést. Ezért a főzdéknek, ahogy a Márton és Lányai már mindig, két évre előre vásárolnak belőle.

A málna, amiből a Gurulós málna pálinka, a Márton és Lányai egyik legfontosabb terméke készül, szintén elég sok gondot jelent. Nagyon drága, egyre kevesebbet termelnek belőle Magyarországon. Amikor ilyen italt iszunk, tudnunk kell, hogy minden kortyban kb. egy kilogramm málna íze van benne, ugyanis 100 kg gyümölcsből jön ki 3 liter pálinka.

A magyar pálinka többi kritériuma könnyebben teljesíthető. Nálunk, itthon kell erjeszteni és itthon kell lepárolni. Ami még nehezíti a pálinkafőzdék életét, az a nagyon szigorú jövedéki szabályozás. Ez például Ausztriában sokkal egyszerűbb, de ott a minőségi szabályozás sem ilyen szigorú. Ott vásárolhatnak olasz vilmos körtét és abból főzhetnek osztrák párlatokat. A lepárlás szabadabb, nem olyan szigorúak a jövedéki szabályok.

A járvány sajnos a pálinkafőzdéket sem kíméli, ahogy a Márton és Lányai főzőmestere elmondja nekünk. A vendéglátás megszűnésé miatt nincs annyi fogyasztás, de a következő évre készülni kell és a gyümölcsöt meg kell venni. Nehéz év volt, nekik is és ezzel sajnos nincsenek egyedül.

A magyarok szívéhez minden nehézség ellenére közel áll a pálinka és szerencsére egyre inkább a minőséget kedvelik és nálunk ezt meg is találják.

Jó böngészést prémium italaink között!

Tartalomhoz tartozó címkék: palinka
Az oldal tetejére