Limoncello - Nyár és tenger a palackban - Bepi Tosolini és Bottega

Limoncello - Nyár és tenger a palackban - Bepi Tosolini és Bottega

Limoncello - Citromlikőr olasz módra

Olaszország egyik lélegzetelállítóan romantikus helye a Sorrentói-öböl, az Amalfi régió. A száz méter magas függőleges sziklalak látványa egyszerre borzongtató és ámulatba ejtő. Amikor a sziklafal szélén álló étteremből nézzük a Földközi-tengerben alábukó napot és a kellemes vacsora után az asztalra teszik a házi limoncello-s üveget és a két poharat, az valóban megkoronázza a napot.

Sokáig nem értettem miért a Sorrentói-öbölben készül a legjobb Limoncello egész Olaszországban, miért övezi ilyen kultusz. A titok azonban sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk és, mint mindig a helyi klímához van köze. A legjobb Limoncellokat a Femminello St. Teresa citrom fajtából készítik, amelyek a Sorrentói-öböl különleges klímájában nagyon vastag és illóolajokban gazdag héjat növesztenek. A fajta különlegessége, hogy egész évben terem, ami meglehetős előny a limoncello készítéskor. Amikor a környéken járunk láthatjuk az óriásira nőtt citromokat, amelyek belseje pont akkora, mint a többié, de a héjuk ujjnyi vastag. A jó Limoncello lényege, hogy a kezeletlen, permetezés nélküli citrom héját, amiről a fehér részt eltávolítják, finom, gyümölcsből készült szeszben áztatják, amíg el nem nyeri szép sárga színét és citromhéj illatát. Azután ízlés szerint édesítik. Egyszerű és nagyszerű. A limoncello a legszörnyűbb télben is a nyár és a tenger hangulatát idézi fel és bármilyen nehéz étkezés után fantasztikus frissítő hatású. A limoncello receptjének „feltalálásáért” komoly harc folyik Sorrento, Amalfi és Capri szigete között. A legendák számosak. Egyesek szerint ezt is a vallásnak köszönhetjük, mint annyi más jó italt és szerzetesek készítettek maguknak. Más elképzelések szerint a helyi halászok már a középkor óta készítik és a hajnali kihajózás előtt fogyasztották a hűvös szelek távoltartására. A legkézzelfoghatóbb teória Capri szigetéhez köthető, ahol száz éve élt egy gyönyörű citrom és narancsligettel rendelkező hölgy, bizonyos Maria Antonia Farace. Ő saját maga által készített Limoncello-t árult kertjében, amit a Második világháború után dédunokája vitt tovább és éttermében szolgált fel. Massimo Canale az unoka 80-as években védjegyet is bejegyeztetett az italra. Véleményem szerint a Limoncello száz évnél jóval régebbi ital lehet, de a történet nem változtat azon, hogy milyen örömet okoz kortyolgatása. Érdemes a mélyhűtőben tartani, mert fagyosan adja a legjobb élményt.

Ma már természetesen a Femminello fajtát Olaszország déli részén máshol is termesztik, főleg Szicíliában, ahol nagyon hasonló klímát talált. Sokan esküsznek a szicíliai citromra és ha Szicíliában járunk az ottani éttermek is saját Limoncelloval örvendeztetik meg a vendégeiket.

Akkor se lepődjünk meg, ha az üvegen Limoncino feliratot találunk ez ugyanaz az ital, csak kicsit becézve.

A Veritas által forgalmazott Bepi Tosolini limoncello csak természetes alapanyagból készült és a cég 75 éves hagyományait követve a legjobb minőségű finomszesz segítségével állították elő.

A Bottega, a szicíliai citromra esküszik és ő abból készíti limoncello-ját. Kóstoljátok meg mindkettőt!

Tartalomhoz tartozó címkék: likőr Limoncello
Az oldal tetejére